Is waarde uit te drukken in geld?

Waarde = Geld? Ik heb altijd geleerd dat we waarde uitdrukken in geld. Alsof dat net zo ‘waar’ is als bomen zijn planten. Maar klopt het dat geld gelijk staat aan waarde? En wat zijn de consequenties als we deze koppeling maken?

Soms vind ik iets meer waard, dan dat ik er op dat moment aan geld voor kan uitgeven. Soms vind ik dat een prijs te hoog is en koop ik het toch. Soms is de waarde niet eens uit te drukken in geld. Als ik meer geld heb, geef ik het makkelijker uit aan iets van prijs x dan als ik minder geld heb. Vind ik x dan nu meer of minder waard, afhankelijk van hoeveel geld ik heb? Nee toch?

Het idee dat geld gelijk staat aan waarde is zelfs zo hardnekkig dat ik mijn eigenwaarde aan geld koppelde. Als ik meer geld binnen kreeg, voelde ik me meer waard. Sommige mensen zeggen ook ‘ik durf x bedrag te vragen, omdat ik het waard ben’ en dat dacht ik ook. Als iemand dure cadeaus voor me kocht, was ik meer waard dan een goedkoop cadeau.

Hoe meer ik er over nadenk, hoe minder ik die koppeling zie. Deze koppeling maakt me in ieder geval niet gelukkiger.

Daarom ben ik bezig om geld en waarde uit elkaar aan het trekken ben. Wat iemand financieel bereid is om te geven voor mijn diensten is niet hetzelfde als wat het waard is. Voor mij is waarde van de cursussen en de opleiding niet uit te drukken in geld. Als de waarde al uit te drukken is, is dat in het effect wat de opleiding heeft op therapeuten, cliënten en de samenleving.

Daarom mag je bij de cursussen en de opleiding geven wat je, binnen je huidige situatie, financieel bereid bent om te geven. Met dit geld voorzie je in mijn levensonderhoud en in het zakelijk voortbestaan van Edotora. Meer dan dat is geld niet. Dus: het gaat niet om wat je het waard vindt, niet wat ik het waard vind. Puur en alleen wat je, binnen je huidige financiële situatie, bereid bent om er financieel voor te geven. Ik vraag wat ik financieel nodig heb om in mijn levensonderhoud en zakelijk voortbestaan te voorzien. Het minimale bedrag hiervoor staat per cursus en opleiding aangegeven.

Richard van Romunde
Hoofddocent bij Edotora