Is waarde uit te drukken in geld?

Waarde = Geld? Ik heb altijd geleerd dat we waarde uitdrukken in geld. Alsof dat net zo ‘waar’ is als bomen zijn planten. Maar klopt het dat geld gelijk staat aan waarde? En wat zijn de consequenties als we deze koppeling maken?

Soms vind ik iets meer waard, dan dat ik er op dat moment aan geld voor kan uitgeven. Soms vind ik dat een prijs te hoog is en koop ik het toch. Soms is de waarde niet eens uit te drukken in geld. Als ik meer geld heb, geef ik het makkelijker uit aan iets van prijs x dan als ik minder heb. Vind ik x dan nu meer of minder waard, afhankelijk van hoeveel geld ik heb?

Het idee dat geld gelijk staat aan waarde is zelfs zo hardnekkig dat ik mijn eigenwaarde aan geld koppel. Als ik meer geld binnen krijg voel ik me meer waard. Sommige mensen zeggen ook ‘ik durf x bedrag te vragen omdat ik het waard ben’ en dat dacht ik ook. Als iemand dure cadeaus koopt voor me ben ik meer waard dan een goedkoop cadeau.

Hoe meer ik er over nadenk, hoe minder ik die koppeling zie. De koppeling maakt me in ieder geval niet gelukkiger.

Daarom ben ik bezig met een experiment waarbij ik geld en waarde uit elkaar aan het trekken ben. Wat iemand financieel bereid is om te geven voor mijn diensten is niet hetzelfde als wat het waard is. Voor mij is waarde daarvan namelijk niet uit te drukken in geld.

Daarom mag je bij de 3-daagse RFT workshop (6 okt., 13 okt. en 3 nov.) geven wat je financieel bereid bent om te geven. Niet wat je het waard vindt, niet wat ik het waard vind. Puur en alleen wat je, binnen je huidige financiƫle situatie, bereid bent om er financieel voor te geven.

Als blijkt dat ik me hierbij comfortabel genoeg kan voelen, dan wil ik het in de toekomst doorzetten naar alle workshops.

Richard van Romunde
Hoofddocent bij Edotora